Γιορτή Κρασιού

Το Σάββατο 26/8/2023 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη λάμψη, μια εκδήλωση, η οποία πλέον έχει εδραιωθεί ως πολιτισμικός θεσμός της περιοχής, συμβάλλοντας με σπουδαίο τρόπο στην ισχυροποίηση της τοπικής ταυτότητας και αναφέρομαι φυσικά στην 64η γιορτή κρασιού και Μουσταλευριάς που διοργανώνεται στο χωριό Έμπωνα. Η φετινή γιορτή συνδιοργανώθηκε από τον αθλητικό όμιλο, Αναγέννηση Έμπωνας και τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, ‘’ Ο Αττάβυρος’’, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια των πολλών εθελοντών που φρόντισαν να συνδράμουν στην τελειοποίηση της εκδήλωσης και στην κατ’ επέκταση ευχαρίστηση των ανθρώπων που έδωσαν το παρόν. Από την γιορτή έμειναν όλοι ικανοποιημένοι από την φιλοξενία και την ζεστή ατμόσφαιρα, που φρόντισαν να δημιουργήσουν οι οργανωτές αλλά και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων. 

 

Την Γιορτή τίμησε πλήθος κόσμου με την παρουσία του, για να απολαύσει το άφθονο, ιδιαίτερο και εξαιρετικά ποιοτικό κρασί που προσφερόταν δωρεάν και ζέσταινε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις καρδιές των ανθρώπων, των οποίων τα πρόσωπα φωτίζονταν από χαμόγελα. Όπως άλλωστε μας πληροφορούν οι γραφές, ‘’Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου’’, αρκεί πάντα αυτό να γίνεται με μέτρο και να αποφεύγονται οι υπερβολές. Κεντρικό θέμα της γιορτής, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν το κρασί. Ένα προϊόν σπουδαίας διατροφικής αξίας και αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης, καθώς από την αρχαιότητα διαθέτει εξέχουσα θέση μεταξύ των μερών που συγκροτούν την πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων. Αυτό το προϊόν, καθώς και άλλα παράγωγα του σταφυλιού, όπως η μουσταλευριά και η σούμα, παράγονται με τον καλύτερο τρόπο, εδώ και πολλά χρόνια στο χωριό Έμπωνα, που κάθε χρόνο αγκαλιάζει με τον πιο ζεστό τρόπο τους επισκέπτες της γιορτής και τους ταξιδεύει με τις ωραίες γεύσεις και τις ενδιαφέρουσες εικόνες και αναπαραστάσεις σε μια άλλη εποχή.

 

Σε αυτό το ταξίδι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, οι οποίοι μέσα από χορευτικές αναπαραστάσεις,  μετέφεραν τον κόσμο στο παρελθόν του χωριού και στα μοναδικά ήθη και έθιμα που το διέκριναν. Αναδεικνύοντας με τον πιο ευφάνταστο τρόπο την αξία της παράδοσης στο σήμερα. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις νεαρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές να διενεργούν την αναπαράσταση του τρύγου, να χορεύουν και να τραγουδούν. Αυτά τα παιδιά μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους του κάθε χωριού, διατηρούν ζωντανή την παράδοση και μας την διδάσκουν και αυτό έχει απαράμιλλη αξία. Με αυτόν τον τρόπον μένουμε κοντά και εκτιμούμε τις ρίζες μας. Όσο υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι, εκδηλώσεις, όπως αυτή θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται και να μας γεμίζουν χαρά και συγκίνηση και διαρκώς θα μας υπενθυμίζουν την σημασία της παράδοσης, της φιλοξενίας και των τοπικών προϊόντων. Ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου σε αυτήν την εμβληματική για τον τόπο μας γιορτή, με την συνεχή δέσμευση ότι η περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα και θα στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις που προάγουν τον τοπικό μας πολιτισμό και μας γεμίζουν με θετικά συναισθήματα.

 

Κάλλιστος Διακογεωργίου, Διοικητικό μέλος εκτελεστικής επιτροπής της Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου, Πρόεδρος της επιτροπής για την ασφάλεια και πρόληψη βίας στα γήπεδα, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Βιομηχανίας & Φυσικών Πόρων.